Szukaj na tym blogu

wtorek, 4 lipca 2017

Czym się od siebie różni karmel, kajmak, toffi, nugat, a krówka?

Dziś rozwieje Wasze wątpliwości. Mnie to osobiście ciekawiło. Postanowiłam się dowiedzieć i nie żałuję. :) Ja swoją przygodę z kuchnią zaczęłam od dość trudnej rzeczy jaką jest kajmak. Tylko raz wyszedł mi na prawdę idealny. Nie licząc, że cukier jak i śmietanka są drogie, próbowałam. Na szczęście jako ta 12 latka, udało mi się każdy przypalony garnek domyć.

KARMEL = cukier podgrzany do skarmelizowania

KAJMAK = śmietanka i cukier skarmelizowany

TOFFI = masło i cukier skarmelizowany

NUGAT = skarmelizowany cukier i białko ubite lub skarmelizowany cukier, białko ubite, miód

KRÓWKA = mleko skondensowane gotowane kilka godzin do odpowiedniej konsystencji

Pozdrawiam.
Ewa.
         

1 komentarz: