Składniki:
- 1 kg sera na sernik
- 5 jajek
- szkl. cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/3 szkl. oleju
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka kawy mielonej
- łyżka kakao
- 100 g białej czekolady
- 2-3 łyżki mleka
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Do trzech osobnych szklanek wsypujemy kawę mieloną, kakao i kawę rozpuszczalną. Każdą z nich zalewamy dwiema łyżkami wrzątku, mieszamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, nadal ucierając dodajemy po łyżce sera, budyniu i oleju. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy zaparzoną kawę mieloną, do drugiej rozpuszczalną, do trzeciej kakao. Pianę z białek dzielimy na trzy mniej więcej równe części i mieszamy delikatnie z każdą masa serową. Dno i boki tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę z dodatkiem kakao, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180*C i pieczemy około 10 minut. Kiedy wierzch będzie zapieczony wylewamy masę z kawą mieloną i pieczemy tak samo, aż na wierzchu zrobi się skórka. Na końcu wylewamy ostatnia warstwę z kawą rozpuszczalną i pieczemy całość w 180*C około 30 minut, a następnie jeszcze kwadrans w 150*C. Po upieczeniu sernik zostawiamy na chwilę w uchylonym piekarniku. Czekoladę łamiemy do metalowej miski, kawę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do czekolady. Rozpuszczamy nad parą i polewamy sernik.
Smacznego! :)
Ewa.
Ewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz