Szukaj na tym blogu

czwartek, 26 stycznia 2017

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka najlepiej w sosie własnym
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • starty żółty ser
  • ok 250 g dowolnego makaronu 
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy razem z marchewką na maśle. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, oregano i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotujemy ok 5 minut. Do gotowego sosu dodajemy kawałki tuńczyka (odcedzonego z zalewy). Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. Posypujemy startym żółtym serem.

Smacznego! :)
Ewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz