Szukaj na tym blogu

niedziela, 15 stycznia 2017

Śnieżny puch

Składniki:
  • ok. 200 g herbatników (zależy od wielkości blachy)
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 500 g sera twarogowego (najlepiej z wiaderka)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku


  • 9 łyżek wiórek kokosowych
  • 1,5 łyżka masła
  • 1,5 łyżka cukru

Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Na dnie tortownicy układamy równą warstwą herbatników. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem (nie musi być na sztywno), a następnie miksujemy z twarogiem. Nie przerywając miksowania małym strumyczkiem wlewamy zimną galaretkę. Następnie wylewamy delikatnie na herbatniki. Teraz zabieramy się za zrobienie posypki. Masło roztapiamy na małej patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe i podgrzewamy mieszając, aż się zarumienią. Ostudzoną posypkę wysypujemy na piankę.



Smacznego! :)
Ewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz