- ok. 200 g herbatników (zależy od wielkości blachy)
- 330 ml śmietanki 30%
- 500 g sera twarogowego (najlepiej z wiaderka)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- 9 łyżek wiórek kokosowych
- 1,5 łyżka masła
- 1,5 łyżka cukru
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Na dnie tortownicy układamy równą warstwą herbatników. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem (nie musi być na sztywno), a następnie miksujemy z twarogiem. Nie przerywając miksowania małym strumyczkiem wlewamy zimną galaretkę. Następnie wylewamy delikatnie na herbatniki. Teraz zabieramy się za zrobienie posypki. Masło roztapiamy na małej patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe i podgrzewamy mieszając, aż się zarumienią. Ostudzoną posypkę wysypujemy na piankę.

Smacznego! :)
Ewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz