Składniki:
- 400 g mleka w proszku
- ok. 500 g herbatników
- 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 1,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. mleka
- 250 g masła
Przygotowanie:
Mleko, cukier, masło i kakao przekładamy do garnka i podgrzewamy na małej mocy palnika, aż składniki się połączą (nie doprowadzamy do zagotowania). Ściągamy garnek z ognia i miksujemy lub szybko mieszamy trzepaczką, dodajemy stopniowo mleko w proszku. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy łyżką drewnianą połamane na kawałki herbatniki (można dodać również bakalie, orzechy). Masę wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do lodówki do stężenia na parę godzin.
Smacznego! :)
Ewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz