Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Blok czekoladowy z herbatnikami

Wychodzi za każdym razem! Robię co rok na święta! Duża porcja, cała keksówka! :D

Składniki:


  • 400 g mleka w proszku
  • ok. 500 g herbatników
  • 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mleka
  • 250 g masła

Przygotowanie:
Mleko, cukier, masło i kakao przekładamy do garnka i podgrzewamy na małej mocy palnika, aż składniki się połączą (nie doprowadzamy do zagotowania). Ściągamy garnek z ognia i miksujemy lub szybko mieszamy trzepaczką, dodajemy stopniowo mleko w proszku. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy łyżką drewnianą połamane na kawałki herbatniki (można dodać również bakalie, orzechy). Masę wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do lodówki do stężenia na parę godzin.
Smacznego! :)
Ewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz