Szukaj na tym blogu

sobota, 15 lipca 2017

Ciasto z kiśli

Ciasto co prawda przypomina tulipan, ale tu nie ma kakao. ;)
Niedługo przepis na tulipan i żołądek.


Składniki:
  • 200 g masła
  • 4 łyżki masła
  • 1 szkl. cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wnailiowego
  • 3 kiśle po 70 g ( najlepszy efekt: żółty, zielony, czerwony)
  • 1/2 szkl. maku
Można zrobić lukier: (podkreśli smak ciasta)
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Topimy masło, dodajemy cukier oraz mleko i mieszamy. Odstawiamy by przestygło. Pianę z białej ubijamy i dodajemy żółtka, masę maślaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i mieszamy. Otrzymaną masę dziele na 4 równe części. Do każdej dodajemy po jednym kiślu (proszek), a do ostatniej sam mak. Bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy w jakiej chcemy kolejności. Pieczemy w 180*C, ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.















Smacznego! :)
Ewa.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz