Szukaj na tym blogu

niedziela, 15 stycznia 2017

Seromak wg Magdy Gessler

Robię co rok na Boże Narodzenie!

Składniki:

  • 1 kg sera ( u mnie z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 g gotowej masy makowej
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 ml smietanki 30%
  • szczypta soli

  • 300 g ciasteczek lub herbatników maślanych
  • 120 g roztopionego masła

Przygotowanie:
Ciasteczka dokładnie rozgnieść. Rozpuścić masło. Wymieszać okruchy ciastek z masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy i dobrze ubić. Wstawić do lodówki na pół godziny. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrami. Powoli dodawać ser cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Połączyć masę serową ze śmietanką. Wymieszać delikatnie z pianą. Na spód ciasteczek wyłożyć masę makową. Na wierzch wlać masę serową. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180*C. Sprawdzać patyczkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz