Składniki:
- 1 kg sera ( u mnie z wiaderka)
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g gotowej masy makowej
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- 250 ml smietanki 30%
- szczypta soli
- 300 g ciasteczek lub herbatników maślanych
- 120 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Ciasteczka dokładnie rozgnieść. Rozpuścić masło. Wymieszać okruchy ciastek z masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy i dobrze ubić. Wstawić do lodówki na pół godziny. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrami. Powoli dodawać ser cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Połączyć masę serową ze śmietanką. Wymieszać delikatnie z pianą. Na spód ciasteczek wyłożyć masę makową. Na wierzch wlać masę serową. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180*C. Sprawdzać patyczkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz