Składniki:
- 450 g szpinaku ( u mnie mrożony, rozdrobniony)
- ok. 400 g dowolnego makaronu
- 125 ml śmietanki 30%
- pół kostki sera feta
- 1 pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła + olej do smażenia kurczaka
- pieprz
- opcjonalnie 1 cebula
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy kurczaka przyprawionego solą i pieprzem. Przekładamy na talerz. Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, do zeszklenia. Dodajemy drobno posiekany czosnek i po chwili wrzucamy szpinak. Smażymy na niedużym ogniu około 10 minut (do momentu rozmrożenia i odparowania wody z szpinaku). W między czasie gotujemy makaron (al dente) w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony ser feta, mieszamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurczaka oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Mieszamy sos z makaronem lub nakładamy go na makaron już na talerzu.
Smacznego! :)
Ewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz