Szukaj na tym blogu

wtorek, 17 stycznia 2017

Makaron ze szpinakiem i serem fetą

Wychodzi za każdym razem, z każdych proporcji. Polecam! Można ominąć dodawanie kurczaka, równie pyszne.


Składniki:
  • 450 g szpinaku ( u mnie mrożony, rozdrobniony)
  • ok. 400 g dowolnego makaronu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • pół kostki sera feta
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła + olej do smażenia kurczaka
  • pieprz
  • opcjonalnie 1 cebula
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy kurczaka przyprawionego solą i pieprzem. Przekładamy na talerz. Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, do zeszklenia. Dodajemy drobno posiekany czosnek i po chwili wrzucamy szpinak. Smażymy na niedużym ogniu około 10 minut (do momentu rozmrożenia i odparowania wody z szpinaku). W między czasie gotujemy makaron (al dente) w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony ser feta, mieszamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurczaka oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Mieszamy sos z makaronem lub nakładamy go na makaron już na talerzu.














Smacznego! :)

Ewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz